Magnesium Citraat

Magnesium citraat is een uiterst effectieve vorm van magnesium vanwege zijn hoge biologische beschikbaarheid, wat betekent dat het lichaam deze verbinding gemakkelijk kan opnemen en benutten. Magnesium zelf is een essentieel mineraal dat een cruciale rol speelt in tal van lichaamsprocessen. Op deze pagina vind je alle producten met magnesium citraat. 

Artikelen 1 tot 12 van 42 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Artikelen 1 tot 12 van 42 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Hoe belangrijk is magnesium in het lichaam?

Magnesium is een essentieel mineraal dat een breed scala aan lichaamsprocessen ondersteunt, waaronder de omzetting van voeding in energie. Het speelt een cruciale rol in de werking van skeletspieren, hart- en bloedvaten, en het behoud van gezonde botten. Magnesium is betrokken bij ontstekingsprocessen en wordt voornamelijk opgenomen in de dunne darm, met een opname variërend van 30% tot 80%, afhankelijk van voedingsbronnen en andere voedingsfactoren.

Waar in het lichaam gaat magnesium citraat naartoe en welke belangrijke rollen speelt het?

Magnesium citraat wordt via de spijsvertering in de bloedbaan opgenomen en kan zich vervolgens door het hele lichaam verspreiden. Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij tal van fysiologische processen, en het kan dus naar verschillende delen van het lichaam gaan om zijn functies te vervullen. Enkele belangrijke gebieden waar magnesium in het lichaam betrokken is, zijn:

Spieren: Magnesium helpt bij spiercontractie en -ontspanning, en het kan helpen bij het verminderen van spierkrampen.

Zenuwstelsel: Het is essentieel voor een gezonde zenuwfunctie, inclusief de overdracht van zenuwimpulsen.

Botten: Magnesium speelt een rol bij de botgezondheid en is betrokken bij de regulatie van calcium- en fosfaatmetabolisme.

Hart en bloedvaten: Het helpt bij het handhaven van een gezonde hartfunctie en kan helpen de bloeddruk te reguleren.

Energieproductie: Magnesium is betrokken bij de productie van energie in de cellen.

Het is belangrijk op te merken dat magnesium citraat niet alleen naar specifieke delen van het lichaam gaat, maar overal wordt verdeeld om te voorzien in de behoeften van verschillende fysiologische processen.

Magnesiumtekort geeft uiteenlopende klachten. Wanneer zet je welke vorm in?  - SOHF

Magnesium citraat en stress

Magnesium citraat is een uiterst effectieve vorm van magnesium vanwege zijn hoge biologische beschikbaarheid, wat betekent dat het lichaam deze verbinding gemakkelijk kan opnemen en benutten. Magnesium zelf is een essentieel mineraal dat een cruciale rol speelt in tal van lichaamsprocessen.

Een belangrijke factor die de behoefte aan magnesium verhoogt, is stress. Stress heeft invloed op zowel de fysieke als mentale gezondheid, en hoe meer stress we ervaren, hoe meer magnesium ons lichaam verbruikt. Dit geldt zowel voor fysieke stress, zoals intensieve lichaamsbeweging, als mentale stress, zoals werkdruk en relatiestress. In de moderne samenleving leven velen van ons in een voortdurend gestreste omgeving.

Magnesium speelt een natuurlijke rol in het omgaan met stress doordat het helpt bij het afbreken van het stresshormoon cortisol. Wanneer je veel stress ervaart, heeft je lichaam dus een verhoogde behoefte aan magnesium om te kunnen ontspannen en stress te verminderen. Als er echter onvoldoende magnesium in je lichaam aanwezig is, kan dit leiden tot meer stress, waardoor een vicieuze cirkel van stress en magnesiumtekort kan ontstaan.

Kortom, magnesium citraat is een waardevolle vorm van magnesium met een hoge beschikbaarheid in het lichaam. Het is essentieel voor tal van lichaamsfuncties en kan een belangrijke rol spelen bij het beheersen van stress, waarbij het helpt om de negatieve effecten van stress op het lichaam te verminderen. Het belang van voldoende magnesiuminname wordt des te duidelijker in een wereld waar stress een veelvoorkomend verschijnsel is.

Hoeveel magnesium heb je nodig per dag en wanneer kan je extra magnesium gebruiken?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor magnesium is ongeveer 350 mg voor volwassen mannen* en 300 mg voor volwassen vrouwen*. Er zijn situaties waarin de behoefte aan magnesium kan toenemen, zoals tijdens zwangerschap, borstvoeding, bij chronische darmaandoeningen of na intensieve lichamelijke inspanning. Het risico op een magnesiumtekort kan verhoogd zijn bij mensen met aandoeningen zoals de ziekte van Crohn, hoge cholesterolwaarden en diabetes.

Tabel 1. ADH/AI magnesium (mg/dag)

Wat doet een tekort aan magnesium?

Een magnesiumtekort kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, spierkrampen, algemene lusteloosheid, en kan de gezondheid van het hart, de bloedvaten en de botten beïnvloeden. Langdurige lage magnesiumwaarden in het bloed kunnen ook hartritmestoornissen veroorzaken. Het is echter moeilijk vast te stellen of er daadwerkelijk sprake is van een magnesiumtekort, dus het is raadzaam om bij vermoedelijke symptomen een arts te raadplegen.

Hoe merk je dat je teveel magnesium binnenkrijgt?

Te veel magnesium binnenkrijgen via reguliere voeding is zelden een probleem, maar overmatige inname van magnesiumsupplementen kan leiden tot darmklachten zoals diarree. Daarom is er een aanvaardbare bovengrens van 250 mg per dag vastgesteld voor magnesiumsupplementen.

Welke voeding bevat magnesium?

Magnesium is te vinden in diverse voedingsmiddelen, waaronder noten, zaden, groene groenten, peulvruchten, vlees, vis, volkorenproducten en zuivelproducten. Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen met hoog magnesiumgehalte zijn pompoenpitten, amandelen, donkere chocolade, spinazie en volkorenbrood.

Magnesiumtekort? Symptomen, oorzaken & aanvullen - ELAVIE


Toegestane gezondheidsclaims magnesium citraat

Magnesium is goed voor de gemoedstoestand, het celdelingsproces, het geheugen, de leerprestatie en het concentratievermogen.
Magnesium helpt de normale eiwitsynthese, een goede elektrolytenbalans en een normaal energieleverend metabolisme te behouden.
Magnesium is van belang voor sterke tanden.
Magnesium is goed voor de spieren en het zenuwstelsel
Magnesium heeft een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en futloosheid.

Referenties

Gezondheidsraad. Naar een voldoende inname van vitamines en mineralen. Den Haag: Gezondheidsraad, 2009; publicatienr. 2009/06.
Orthokennis https://www.orthokennis.nl/artikelen/magnesium-een-van-de-meest-belangrijke-mineralen