Vezels

Voedingsvezels omvatten de delen van plantaardige voedingsmiddelen die jouw lichaam niet kan verteren of opnemen. Er zijn twee soorten vezels dat zijn oplosbare en niet oplosbare vezels. Beide zijn belangrijk voor je gezondheid en gedragen zich op verschillende manieren in je spijsverteringsstelsel.

Oplosbare vezels: Dit type vezel lost op in water en vormt een geleiachtige substantie. Ze verzachten de ontlasting en vertragen de stoelgang. Dit type vezels (bijvoorbeeld psylliumvezels) staat er om bekend dat ze een gezond cholesterol- en glucosegehalte in het bloed ondersteunen*.

Niet oplosbare vezels: Dit type vezel lost niet op in water en blijft voor het grootste deel intact terwijl het door je spijsverteringsstelsel beweegt. Ze voegen bulk toe aan de ontlasting waardoor ze nuttig kunnen zijn voor mensen met een onregelmatige of trage ontlasting.

Artikelen 1 tot 12 van 24 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Artikelen 1 tot 12 van 24 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Referenties bij voedingsvezels
-Gezondheidsraad. (2006). Dossier Richtlijn voor de vezelconsumptie.
-Surampudi, P., Enkhmaa, B., Anuurad, E., & Berglund, L. (2016). Lipid lowering with soluble dietary fiber. Current […] Reports, 18, 1-13.
-Yu, K., Ke, M. Y., Li, W. H., Zhang, S. Q., & Fang, X. C. (2014). The impact of soluble dietary fibre […]. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 23(2), 210-218.
-Ho, H. V., Sievenpiper, J. L., Zurbau, A., Mejia, S. B., Jovanovski, E., Au-Yeung, F., ... & Vuksan, V. (2016). The effect of oat β-glucan on LDL-cholesterol, non-HDL-cholesterol and apoB for […]: a systematic review and meta-analysis of randomised-controlled trials. British Journal of Nutrition, 116(8), 1369-1382.
-Hou, Q., Li, Y., Li, L., Cheng, G., Sun, X., Li, S., & Tian, H. (2015). The metabolic effects of oats intake in […]: A systematic review and meta-analysis. Nutrients, 7(12), 10369-10387.
-Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass avocado composition and potential health effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53(7), 738-750.
-Lim, S. H., Kim, M. Y., & Lee, J. (2014). Apple pectin, a dietary fiber, […]. Nutrition Research and Practice, 8(4), 391-397.
-Jiang, T., Gao, X., Wu, C., Tian, F., Lei, Q., Bi, J., ... & Wang, X. (2016). Apple-derived pectin […]. Nutrients, 8(3), 126.
-Miyazono, S., Isayama, T., Delori, F. C., & Makino, C. L. (2011). Vitamin A activates rhodopsin and sensitizes it to ultraviolet light. Visual Neuroscience, 28(6), 485-497.
-Hwang, J. H., & Lim, S. B. (2015). […] activities of broccoli by-products from different cultivars and maturity stages at harvest. Preventive Nutrition and Food Science, 20(1), 8.

* Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating
Psylliumvezels dragen bij tot de instandhouding van normale cholesterolwaarden in het bloed.
Psylliumvezels zijn goed voor de darmwerking en bevorderen een normale stoelgang
Psylliumvezels ondersteunen een gezonde spijsvertering
tarwezemelenvezels dragen bij tot een verhoging van de fecale bulk
tarwezemelenvezels bevorderen een natuurlijke stoelgang/ontlasting